Prepeličja jajčka
Prepeličje jajce je v osnovi sestavljeno iz:
- 74,6% vode
- 13,1% beljakovin
- 11,2% maščob
- 1,1% rudnin, od tega – 3,5mg železa
– 2,2mg fosforja
– 0,5 mg kalcija
- Vitamini A, B1, B2, B6, B9
- Encimi
Eno jajce (9g) ima 65J ali 15,8 kalorij.
Prepeličje jajce je užitno do 60dni, za zdravilne namene pa je uporabno do 30 dni.
Prepeličja jajčka hranimo v suhem in hladnem prostoru, do 23C, pri čimer temperatura ne pade pod 5C!
Vitamini:
Vitamin A:
Vitamin A ima pomembno vlogo pri zagotavljanju dobrega vida, imunskem sistemu in razvoju celic in tkiv. Glavni fiziološko aktivni obliki vitamina A sta retinaldehid, ki je pomemben za dober vid in retinojska kislina, ki regulira rast in izgradnjo kože ter sluznic in njihovo delovanje. Vitamin A in pomembno vlogo pri presnovi železa, ohranjanju zdravih sluznic in ohranjanju zdrave kože ter pri ohranjanju vida, pri delovanju imunskega sistema in pri specializaciji celic.
Vitamin B1 – Tiamin
Tiamin, oziroma vitamin B1 je v vodi topen vitamin. Pomembno vlogo ima v delovanju živčevja, natančneje pri prevajanju živčnih signalov med celicami živčevja. Deluje kot kofaktor pri nekaterih encimskih reakcijah v metabolizmu ogljikovih hidratov in aminokislin, vzdržuje pa tudi normalno delovanje možganov. Vitamin B1 oz. Tiamin prispeva k normalnemu metabolizmu pridobivanja energije, delovanju živčnega sistema, fiziološkim funkcijam in delovanju srca.
Vitamin B2 – riboflavin
Riboflavin, oziroma vitamin B2 je vitamin, topen v vodi. V telesu sodeluje pri mnogih procesih, večinoma kot koencim. Prispeva k normalnemu metabolizmu pridobivanja energije, dobremu delovanju živčnega sistema, vida in kože, varuje celice pred oksidativnim stresom, prispeva pa tudi k zmanjšanju utrujenosti. Te trditve je za uporabo na živilih, ki so viri tega vitamina potrdila tudi evropska agencija za varnost hrane, EFSA.
Vitamin B6
Vitamin B6 potrebujemo za dobro kri, imunski sistem in normalno presnovo beljakovin. Pomanjkanje vitamina B6 ni zelo pogosto, saj ga najdemo v mnogih živilih in ga večinoma z mešano hrano zaužijemo dovolj.
Primerjava prepeličjega in kokošjega jajčka:
Prepeličje jajce 100g | Kokošje jajce 100g | |
Kalorije | 158 | 143 |
Holesterol | 372mg | 844mg |
Proteini | 13g | 13g |
Vitamin A | 11% | 11% |
Vitamin B12 | 1,58mg | 0,89mg |
Kalcij | 64mg | 56mg |
Železo | 3,65mg | 1,75mg |
Magnezij | 14mg | 13mg |
Redno uživanje prepeličjih jajčk pomaga pri premagovanju številnih bolezni. So prava dietična hrana in naravni zdravnik za premagovanje bolezni. Prepeličja jajčka krepijo imunski sistem, spodbujajo spomin ter povečajo aktivnost delovanja možganov in stabilizirajo živčni sistem.
Prepeličja jajčka pomagajo pri slabokrvnosti z povečevanjem ravni hemoglobina v telesu odstranjujejo strupe in težke kovine. Prepeličja jajčka pomagajo pri zdravljenju tuberkuloze, astme, holesterola, pritiska in diabetesa. Če imate težave z ledvicami, jetri žolčnimi kamni in ostalim, vam prepeličja jajčka lahko pomagajo pri odpravi težav.
Več o zdravilnih učinkih si preberite tukaj!
Vaše naročilo prosimo oddajte tukaj!